Latem jest wiele opcji na osłodzenie sobie chwil z możliwością dostarczenia drogocennych kannabinoidów, takich jak CBD lub THC. Jednak niektóre przekąski z konopnymi infuzjami nie będą dobre latem, bowiem wysokie temperatury uniemożliwiają podróżowanie z konopnymi czekoladkami a czasem nawet z żelkami. Zatem wszelkie odporne na temperatury smakołyki, takie jak ciastka, babeczki, muffinki, pozbawione kremu, są moją ulubioną opcją na letni piknik z konopnym akcentem. W tym przepisie podzielę się z wami bardzo wakacyjną recepturą na muffiny brzoskwiniowo truskawkowe z masłem z marihuany (THC), które będą idealnym dodatkiem do wakacyjnych wojaży.
Edibles latem – czyli przekąski z marihuaną w wydaniu letnim
Nie ma nic piękniejszego, niż beztroski letni czas pełen słońca i pozytywnych wrarzeń, które zapewniają nam edibles w połączeniu z obcowaniem z naturą. Nic nie jest w stanie tego zastąpić. Dlatego jestem wielkim orędownikiem stosowania przekąsek z konopiami szczególnie wtedy, kiedy szykuje nam się jakaś wakacyjna przygoda. Oczywiście wszystko trzeba robić z głową i odpowiednim poszanowaniem. Przekąską idealną, którą chętnie zabieram na piknik będą muffiny, które nie tylko fantastycznie zaspokoją pierwszy głód, będą doskonałym dodatkiem do kawy, ice tea lub lodów z dodatkiem świeżych owoców. Ich niekwestinowana zaleta to odporność na wysokie temperatury, możliwość transportowania poza lodówką nawet do 48h. No i niezliczona możliwość wariacji receptur na muffinki. Moja wersja bazuje na mące orkiszowej i migdałowej, z dodatkiem jajek, jogurtu i masła konopnego oczywiście. Nie mogło zabraknąć owocowego akcentu, czyli w tym wypadku kawałków brzoskwiń i truskawek.
Przepis na muffiny brzoskwiniowo truskawkowe z masłem z marihuany (THC)
Składniki na 12 babeczek:
- 200g mąki orkiszowej bio
- 100g mąki migdałowej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody
- 2 jajka
- 200g jogurtu naturalnego
- 50g masła lub oleju kokosowego
- 60-70 g cukru nierafinowanego
- laska wanilii
- 250g brzoskwiń
- 150 g truskawek
- kilka łyżek masła konopnego (w zależności od stężenia i oczekiwanej dawki).
Jeśli nie wiesz ile masła konopnego dodać, skorzystaj z mojego darmowego kalkulatora dawkowania kannabinoidów w posiłkach.
Przygotowanie
- Wymieszaj razem obie mąki, proszek do pieczenia i sodę.
- W drugiej misce wymieszaj jogurt, jajka, rozpuszczone ale schłodzone masło, cukier i esencję z laski wanilii.
- Brzoskwinie obierz i pokrój na kawałeczki. Truskawki pokrój w kawałki.
- Do mąki wsyp owoce, wlej mokre składniki i krótko wymieszaj (tylko do zwilgotnienia składników). Ciasto przełóż do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami. Piecz w temperaturze 160°C na funkcji termoobieg przez 25 -30 minut.