Niezwykle radosny i wiosenny widok na talerzu. Jaja na sałacie z gęstym sosem majonezowo- jogurtowym to jeden z moich klasyków na wielkanocne śniadanie. Wykwintne i zaskakująco pożywne. Do tego ich przygotowanie zajmuje naprawdę kilka chwil.
Uwielbiam to danie, za jego prostotę i możliwość serwowania w niezliczonych wariacjach. W moim rodzinnym domu popularna była wersja z plasterkiem domowej szynki wieprzowej, która lądowała na sałacie przed położeniem jajek. Ciekawa jest także wersja z szynka parmeńską i pomidorem malinowym (zdecydowanie poczekałabym na te letnie pomidory). Wersja z grillowaną cukinią jest zdecydowanie bardziej lekkostrawna, zamiast cukinii można też użyć grillowanej papryki.
Sos majonezowy jest bardzo ważnym elementem tego dania. Polecam Ci przygotować go samodzielnie, najlepiej skorzystaj z przepisu na mój domowy majonez z olejem z nasion konopi. Jest wyborny i ma całe mnóstwo prozdrowotnych właściwości, w przeciwieństwie do majonezu sklepowego, który z reguły bazuje na najgorszym rodzaju jaj i rafinowanym oleju rzepakowym, który mówiąc wprost – jest toksyczny. Majonez z oleju z nasion konopi jest bardzo bogatym źródłem kwasów omega 3, 6, 9. Zawiera też sporo witamin, między innymi A, E, K oraz minerały, jak wapń, magnez, fosfor i żelazo. Połączony z jogurtem naturalnym staje się przyjemnie kremowy i lekki. Dodatek oleju CBD do sosu nie sprawi, że na bierze on jakiegoś szczególnego smaku. Zapewni za to dodatkowe działanie prozdrowotne, między innymi przeciwzapalne, rozluźniające i przeciwbólowe. Goście przy świątecznym stole z pewnością będą zadowoleni. 🙂
Przepis na wielkanocne jaja na sałacie infuzowane CBD
Składniki na 2 porcje:
- 2 jaja ugotowane na twardo
- 4 łyżki majonezu konopnego lub innego
- 4 łyżki jogurtu naturalnego (u mnie jogurt kokosowy)
- kilka kropel olejku CBD np. o stężeniu 10%
- 1/2 średniej wielkości cukinii
- sól i pieprz do smaku
- liście sałaty
- garść rukoli
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
Przygotowanie
Cukinię pokroić w cienkie paski, osolić i grillować około 5-10 min. Jaja obrać ze skorupek i przekroić na pół. Na półmisku ułożyć osuszone liście sałaty, rukolę, paseczki grillowanej cukinii i po 2 połówki jajek na porcję. W miseczce połączyć majonez, jogurt, olejek CBD, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać i polać obficie jajka. Posypać z wierzchu odrobiną słodkiej papryki. Serwować od razu po przyrządzeniu.
——————————————————————————————————————————————
Jeśli chcesz pogłębiać swoją wiedzę w dziedzinie odżywiania i stosowania żywności konopnej:
- Kup książkę „Konopie i marihuana w kuchni”
- Dołącz do warsztatów kulinarnych Konopie w kuchni
- Masz pomysł na promowanie żywności konopnej? Jesteś producentem lub promujesz taką żywność? Skontaktuj się ze mną w sprawie współpracy: kontakt@smilingspoon.pl