Wielkanocne jaja na sałacie infuzowane CBD

utworzone przez | kwi 4, 2023

Niezwykle radosny i wiosenny widok na talerzu. Jaja na sałacie z gęstym sosem majonezowo- jogurtowym to jeden z moich klasyków na wielkanocne śniadanie. Wykwintne i zaskakująco pożywne. Do tego ich przygotowanie zajmuje naprawdę kilka chwil.

Uwielbiam to danie, za jego prostotę i możliwość serwowania w niezliczonych wariacjach. W moim rodzinnym domu popularna była wersja z plasterkiem domowej szynki wieprzowej, która lądowała na sałacie przed położeniem jajek. Ciekawa jest także wersja z szynka parmeńską i pomidorem malinowym (zdecydowanie poczekałabym na te letnie pomidory). Wersja z grillowaną cukinią jest zdecydowanie bardziej lekkostrawna, zamiast cukinii można też użyć grillowanej papryki.

Sos majonezowy jest bardzo ważnym elementem tego dania. Polecam Ci przygotować go samodzielnie, najlepiej skorzystaj z przepisu na mój domowy majonez z olejem z nasion konopi. Jest wyborny i ma całe mnóstwo prozdrowotnych właściwości, w przeciwieństwie do majonezu sklepowego, który z reguły bazuje na najgorszym rodzaju jaj i rafinowanym oleju rzepakowym, który mówiąc wprost – jest toksyczny. Majonez z oleju z nasion konopi jest bardzo bogatym źródłem kwasów omega 3, 6, 9. Zawiera też sporo witamin, między innymi A, E, K oraz minerały, jak wapń, magnez, fosfor i żelazo. Połączony z jogurtem naturalnym staje się przyjemnie kremowy i lekki. Dodatek oleju CBD do sosu nie sprawi, że na bierze on jakiegoś szczególnego smaku. Zapewni za to dodatkowe działanie prozdrowotne, między innymi przeciwzapalne, rozluźniające i przeciwbólowe. Goście przy świątecznym stole z pewnością będą zadowoleni. 🙂

Przepis na wielkanocne jaja na sałacie infuzowane CBD

Składniki na 2 porcje:

  • 2 jaja ugotowane na twardo
  • 4 łyżki majonezu konopnego lub innego
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego (u mnie jogurt kokosowy)
  • kilka kropel olejku CBD np. o stężeniu 10%
  • 1/2 średniej wielkości cukinii
  • sól i pieprz do smaku
  • liście sałaty
  • garść rukoli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku

Przygotowanie

Cukinię pokroić w cienkie paski, osolić i grillować około 5-10 min. Jaja obrać ze skorupek i przekroić na pół. Na półmisku ułożyć osuszone liście sałaty, rukolę, paseczki grillowanej cukinii i po 2 połówki jajek na porcję. W miseczce połączyć majonez, jogurt, olejek CBD, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać i polać obficie jajka. Posypać z wierzchu odrobiną słodkiej papryki. Serwować od razu po przyrządzeniu.

——————————————————————————————————————————————

Jeśli chcesz pogłębiać swoją wiedzę w dziedzinie odżywiania i stosowania żywności konopnej:

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sklep

 


Książka „Konopie i marihuana w kuchni” z podpisem autorki

Publikacja Konopie w kuchni

WITAJ NA MOIM BLOGU

Mam na imię Gosia i jestem pasjonatką świadomego odżywiania oraz diety bogatej w wysoce odżywcze pokarmy, szczególnie produkty konopne. Na mojej stronie znajdziesz ciekawe przepisy na wykorzystanie konopi w kuchni oraz dla naszej urody a także merytoryczne artykuły na temat tej wyjątkowej rośliny. Więcej informacji na mój temat przeczytasz tutaj. Rozgość się 🙂

TUTAJ KUPISZ MOJĄ KSIĄŻKĘ

OCZYŚĆ SWOJE CIAŁO Z TOKSYN

SKORZYSTAJ Z PORADY DIETETYCZNEJ

Znajdź Smiling Spoon

ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER I BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z WPISAMI!

Nie wysyłamy spamu! Przeczytaj naszą politykę prywatności po więcej informacji.

WYBIERZ SWOJĄ POTRAWĘ

MARKI KONOPNE, KTÓRE POLECAM

NAJNOWSZE KOMENTARZE

0
    0
    Koszyk
    Koszyk jest pustyPowrót do sklepu