Dawniej konopie były obecne w diecie naszych praprzodków, nie brakowało ich także na świątecznym stole. Znana z kuchni śląskiej Siemieniotka, podkarpadzka kutia z dodatkiem nasion konopi, gotowana kasza konopna i wiele innych staropolskich potraw to dania, które wracają do łask.
Potrawy konopne w Polsce
Nasza historia jest związana z konopiami. Nasi praprzodkowie Słowianie znali i uprawiali konopie. Z ich włókien produkowali płótna, liny i papier a z nasion robili olej i przetwarzali je w kuchni. Spożywanie konopi mamy zakodowane w DNA, dlatego ten pokarm będzie dla nas bardzo korzystny. Szczególnie, że nasiona konopi są niesłychanie odżywcze: bogate w kwasy tłuszczowe Omega 3,6 oraz 9 (2 łyżki oleju z nasion konopi zaspokajają dzienne zapotrzebowanie na kwasy EPA i DHA) pełnowartościowe i doskonale przyswajalne białko, mikro i makroelementy, witaminy A, E i wiele innych. To pokarm funkcjonalny, poprawiający nasze zdrowie. Dodawanie go do potraw sprawia, że stają się one dużo zdrowsze. Włącz konopie do swoich świątecznych potraw – to bezpiecznie i pozbawione właściwości psychoaktywnych produkty z nasion konopi jak olej, mąka, proteina czy nasiona a także ekstrakty CBD z kwiatostanów. Całej rodzinie wyjdzie to na dobre.
Odkryj wyjątkowe konopne potrawy na święta, zaserwuj je u siebie i zaskocz rodzinę przy świątecznym stole.
Oto potrawy z dodatkiem produktów konopnych, które możesz z łatwością przygotować na święta w swoim domu. Są to potrawy bezpieczne dla dorosłych i dzieci, nie posiadające działania psychodelicznego do tego bardzo zdrowe. Zainspiruj się potrawami konopnymi i kup moją książkę „Konopie i marihuana w kuchni” – w przedświątecznej promocji za jedyne 75 zł z podpisem autorki.
1. Siemieniotka – konopna zupa wigilijna z pieczoną dynią
Praktycznie każda gospodyni na Śląsku miała swój własny przepis na wspomniane danie. Ja przygotuję ja w nowoczesny i ekspresowy sposób, używając łuskanych nasion konopi siewnych. Zupa ta jest bardzo pożywna, zawiera mnóstwo białka, nasiona są bardzo bogatym źródłem witamin i minerałów zupa jest bardzo dobrze przyswajalnym źródłem ponad 10 pierwiastków. Nic dziwnego, że według wierzeń ludowych Siemieniotce przypisuje się leczniczą moc. Wierzono, że chroni ona przed chorobami. Przepis >>
2. Konopne pierogi ruskie (przepis wegetariański)
3. Sałatka z pieczonym jabłkiem, kozim serem i nasionami konopi
Jeśli kochacie pieczone jabłka, ta sałatka ma potencjał na bycie waszą ulubioną, świąteczną przekąską. Jest wegetariańska, średnio pożywna, więc nadaje się idealnie jako starter przed daniem głównym, które dopiero zaczęło się piec. Doskonale pasuje do wytrawnego, białego wina, ale z czerwonym pół wytrawnym też komponuje się przyzwoicie. Przepis >>
4. Śledzie CBD w oleju z nasion konopi z cebulką
5. Konopny majonez
Spróbuj majonezu, który jest skarbnicą substancji bioaktywnych, ma bardzo ciekawy, słonecznikowy posmak i piękny seledynowy kolor. Przygotujesz go w domu w oparciu o 4 składniki i przyprawy, w ciągu dokładnie 30 sekund. Twoje życie właśnie stało się …. zdrowsze. 🙂 Przepis >>
6. Sałatka śledziowa z nasionami konopi
Podstawą tej sałatki są oczywiście śledzie, sałata i sos, koniecznie na bazie naturalnego jogurtu (ja użyłam wegańskiego jogurtu kokosowego) oraz majonezu z dużą ilością koperku i czosnku. Oprócz tego: korniszony, kremowe i lekkie awokado oraz super pożywne nasiona konopi, które nadają całości lekko orzechowego wykończenia. Sałatka jest bardzo pożywna i przy bym ultra lekka. Przepis >>
7. Sernik morelowy z nasion konopi
Czas na deser. Wspaniały, surowy, brzoskwiniowy sernik, który powstał na bazie nasion konopi, kaszy jaglanej bez grama cukru, nabiału i glutenu. W smaku jest identyczny do klasycznego sernika z twarogu. Zamiast brzoskwiń można dać maliny, jagody, borówki lub truskawki. Przepis >>
8. Dorsz atlantycki w panierce z mąki konopnej
Nie tylko na świątecznym stole – wyśmienita ryba, ulubieniec polaków, czyli królewski dorsz w pysznej, konopnej panierce podbije twoje salony. Zastępując zwykłą mąkę mąką konopną zyskujesz znacznie zdrowsza panierkę i ciekawe walory smakowe. Mąka konopna to doskonały dodatek do potraw, jest bezglutenowa, ma aż 40% błonnika pokarmowego i bardzo dużo białka. Przepis >>
9. Makowiec z nasionami konopi
Tradycyjne, wigilijne ciasto z maciem nie musi być roladą. Spróbuj wersji makowca na kruchym spodzie, z masą z niebieskiego maku wzbogaconą nasionami konopi, które oprócz pełnej gamy witamin i minerałów zawierają także korzystne kwasy omega 3 i omega 6. Przepis >>
10. Korzenny koktajl mleczny CBD z ajerkoniakiem (przepis bez nabiału)
Jeśli znasz „eggnog” czyli jajeczno – mleczny koktajl serwowany na Boże Narodzenie w USA i wielu innych krajach zachodniej Europy, z pewnością przypadnie Ci do gustu moja wersja korzennego koktajlu mlecznego, bazującego na mleku konopnym. Przepis >>
——————————————————————————————————————————————
Jeśli chcesz pogłębiać swoją wiedzę w dziedzinie odżywiania i stosowania żywności konopnej:
- Kup książkę „Konopie i marihuana w kuchni”
- Dołącz do warsztatów kulinarnych Konopie w kuchni
- Masz pomysł na promowanie żywności konopnej? Jesteś producentem lub promujesz taką żywność? Skontaktuj się ze mną w sprawie współpracy: kontakt@smilingspoon.pl